Over ons
ARVIN SLAGTER & BEN PONSIOEN
Over ons
ARVIN SLAGTER & BEN PONSIOEN
Over ons
ARVIN SLAGTER & BEN PONSIOEN
Over ons
ARVIN SLAGTER & BEN PONSIOEN
Previous slide
Next slide

Zijn verhaal

Over Arvin

Arvin is een Nederlandse basketballer die uitkomt voor Team Talent & Pro Amsterdam op het internationale 3×3 basketbal circuit en het Nederlands team 3×3. 

Hij begon zijn carrière in 2003 spelend voor Rotterdam Basketbal. Sinds 2006 maakt hij, als captain, ook deel uit van het Nederlands basketbalteam met inmiddels 130 interlands achter zijn naam.

Naast full time basketballer sinds 2003 is hij tevens ook in 2013 afgestudeerd aan de HALO in Den Haag als eerstegraads docent Lichamelijke Opvoeding.

Jeugd

Arvin is begonnen met basketball op zijn zesde bij HBV The Jumpers in Den Haag. Dat spelen voor het hoogst haalbare er vanaf jongs af aan al in zat, bleek wel doordat zijn team twee maal naar het Nederlands kampioenschap voor de U 12 is geweest. De eerste keer vielen ze nog buiten de prijzen, maar de tweede keer werd Arvin met zijn team derde. Ook heeft hij bij The Jumpers nog bij de U14 en U16 gespeeld en voor een bolwerk van Haaglanden wat bestond uit de verenigingen Voorburg Cobra’s, Team Ten Dreamers en The Jumpers.

De zomer van 2001 behaalde hij eerst zijn HAVO-diploma en mocht hij ook voor de eerste keer de kleuren van Nederland U 16 verdedigen in Portugal.

Na die zomer begon hij zijn studie aan de HALO in Den Haag en maakte hij ook de overstap naar de U20 van Rotterdam basketbal. In zijn eerste jaar won hij daar samen met zijn teamgenoten de nationale beker en het landskampioenschap.

Rotterdam

Na een succesvol jaar in de jeugd van Rotterdam Basketbal mocht hij op 17-jarige leeftijd zijn debuut maken in de hoofdmacht van Rotterdam basketbal in de eredivisie onder coach Erik Braal. Tot 2007 speelde hij daar met vele andere jeugdspelers en onder de vleugels van veteranen zoals Virgil Ormskerk en Vincent Krieger. In seizoen 2005-2006 werd hij voor het eerst MVP U23 jaar.

Bergen op Zoom

Hierna vertrok hij naar het zuiden richting Bergen op Zoom om zijn loopbaan voort te zetten bij de West- Brabant Giants. In zijn eerste seizoen bij de Giants werd Arvin wederom gekozen tot MVP U23 van de competitie. Met als beste seizoen 2009-2010 waarin de ploeg de halve finale in het bekertoernooi bereikte en de finale verloor om het landskampioenschap.

Leiden

Teamprijzen pakken lukte voor het eerst in bij ZZ Leiden. Het eerste kampioenschap pakte hij in een zinderende finale in 2011. Dit gebeurde uiteindelijk in game 7, na 3 verlengingen die werd beslist met 1 punt verschil! In Leiden werd hij uiteindelijk in drie seizoenen tweemaal kampioen van Nederland en won eenmaal de beker en eenmaal de supercup. 

Groningen

Prijzen pakken ging hem ook uitstekend af in Groningen uitkomend voor de Gasterra flames. In het seizoen 2013-2014 werd in na enige jaren afwezigheid het felbegeerde kampioenschap gewonnen en de dubbel compleet gemaakt met de beker. Naast team prijzen won Arvin ook veel individuele prijzen waaronder MVP van het reguliere seizoen en de play-offs.

Den Bosch

Na een uiterst succesvol jaar vertrok Arvin toch naar Den Bosch om zijn Europeese basketball aspiraties in leven te houden en samen te spelen met andere Nederlandse toppers zoals Kees Akerboom en Stefan Wessels. In de Eurochallenge werd de tweede ronde gehaald met mooie trips naar Italië en Rusland. Ook hier werd er uiteraard gewonnen in twee seizoenen Den Bosch eenmaal het Landskampioenschap en eenmaal de nationale beker.

Donar

Uiteindelijk keert Arvin toch weer terug naar Groningen. Voor een hereniging met coach Braal en eerdere teamgenoten zoals Sean Cunningham en Jason Dourisseau. In de afgelopen 2 jaar hebben ze daar samen geprobeerd om prachtig team basketball te spelen en de Nederlandse competitie te vertegenwoordigen in de Europe cup. Met tot nu als hoogtepunt het behalen van de halve finale in 2018. Naast Europeese successen ook in de nationale competitie waarin de triple werd gewonnen in 2017 en de dubbel in 2018.

Oranje

In 2006 maakte de toen 21-jarige Arvin zijn debuut in het senioren team van Oranje, een oefenwedstrijd in Alkmaar tegen Noorwegen. 

In de inmiddels 12 jaar dat Arvin al uitkomt voor de Orange Lions heeft hij ontzettend veel gezien van Europa en tegen toppers gespeeld uit de NBA, Euroleague en andere topcompetities in de wereld!

Hoogtepunten die Arvin met de Orange Lions behaalde zijn er voldoende geweest. Maar kwalificatie voor het Europees kampioenschap afdwingen, voor eerst na 25 jaar! En dat in een uitverkochte en kolkende 5-mei hal. Plus een jaar later winnen op het EK van Georgië wat daarvoor al 28 jaar niet meer gelukt was zijn hele bijzondere momenten geweest. De trots die het verder met zich meebrengt om captain te zijn van onder andere deze teams is dan ook groot.

Zijn verhaal

Over Ben

Ben Ponsioen is binnen het Nederlandse Basketball bekend als zeer ervaren basketball coach. Meerdere nationale jeugdteams met jonge basketballers, die zowel nationaal als internationaal in de top van het basketball hebben gespeeld, zijn door hem zijn opgeleid en begeleid. 
Hij is gelicenseerd FIBA-coach en wordt door de Nederlandse Basketball Bond als één van de hoofdopleiders ingezet bij het ontwikkelen en geven van opleidingen voor trainers/coaches. Naast gepassioneerd basketball coach heeft Ben ook meer dan 40 jaar in het bewegingsonderwijs gewerkt als docent Lichamelijke Opvoeding aan het Ashram College in Alphen aan den Rijn.

Speler

Ben is begonnen met basketballen op het Bonaventura college in Leiden. Basketballen in verenigingsverband ging hij in 1963 dan ook natuurlijkerwijs doen bij de Bona Stars. (de voorloper van B.S. Leiden) Voordat Ben ging basketballen was hij een begaafd amateurvoetballer bij de Alphense boys, door een knie blessure moest hij afscheid nemen van het voetbal.

Opleider trainers en coaches

Het opleiden van trainers en coaches van verschillende niveaus is wat Ben al sinds jaar en dag doet voor de NBB. Zijn achtergrond als docent Lichamelijk Opvoeding benut hij nog steeds om onderwerpen als bijvoorbeeld motorisch leren, pedagogiek en didactiek te verduidelijken aan trainers en/of coaches in opleiding. Zelf uiteraard beschikkend over de hoogste coach licenties die worden uitgereikt door de FIBA. Ben is ook al sinds 1994 tot op heden lid van de innovatie commissie van de NBB. 

Coachen BVO

Als coach van BVO beleefde Ben successen met de kadetten en junioren (U16 & U18) door van 1982 tot 1985 Nederlands kampioen te worden met die selecties. Vervolgens werd hij in de jaren daaropvolgend kampioen in het Rayon en de eerste divisie met de heren van BVO. Daarnaast won zijn team in 1984 de beker voor amateurs.

Selecties

Van 1986 tot 1992 is Ben rayon selectie coach geweest voor het rayon west. In de zes jaar dat hij daar coach was werd hij vijfmaal kampioen met Rayon West. 

In 1992 werd hij hoofdcoach van het Nederlands team U18. In de periode dat hij bondscoach zou zijn van het U18 team heeft hij met alle grote talenten van die tijd gewerkt. O.a. Dan Gadzuric, Francisco Elson, Peter van Paassen, Mohamed Kherazzi, Roeland Schaftenaar en nog vele anderen.

Individuals

Naast selecties coachen besteedt Ben heel veel tijd en energie aan het begeleiden van individuele talenten. Hij trainde dan vaak extra in de weekenden één op één of één op twee, uren lang werken aan fundamentels in het Ashram College. Het meest prominente voorbeeld daarvan in het verleden is oud NBA- speler Daniel Gadzuric. Een meer recent voorbeeld is Willem Brandwijk die momenteel bij IPU speelt in Amerika. 

Camps

Basketball camps heeft Ben in het binnen en buitenland meegemaakt. 

In Nederland is hij vijf jaar hoofdcoach geweest van de NBB camps.

In België heeft hij jaren gecoacht op het camp van Luciën van Kersschaever.

Hij heeft in Amerika op het Five star camp en het ABCD camp gecoacht. (met o.a. Paul Pierce) 

En in 1996 was hij verkozen om assistent coach te zijn op het prestigieuze Nike junior all-stars in Augusta. Hier heeft Ben met o.a. Dirk Nowitzki, Hedo Turkoglu, Peter van Paassen en andere internationale toppers gewerkt.

Bouncers

Momenteel is Ben trainer/coach bij de Bouncers in Gouda. Hij heeft daar twee teams die onder zijn leiding staan. De U22 jongens waarmee hij in het seizoen 2021-2022 kampioen van Nederland werd en Heren 1 van Bouncers.